Gaan eten bij Goffin* Brugge Sint-Kruis

Twee maal per maand, gaan we eten bij een gastronomische topper, een start-up of een ware ontdekking in de brede wereld van de gastronomie: Michelin, Gault&Millau, Foodtaster, 50best, Best Awards of van eender welk ‘gastrolijst’, zelfs een hotelrestaurant binnen de Benelux en verder.

We ondergaan de totaalbeleving van de horecazaak, ‘genieten’ en maken een mooie fotoreportage. We houden van positieve opbouwende feedback. Voor jou een nieuwe hotspot! Satellite Gourmet & Foodrecenser slaan voor ‘Gaan Eten’ de handen in elkaar.

‘Gaan Eten’ bij Goffin is als thuis komen in de woonkamer van Valerie en Timothy. Met heel veel licht en als de zon schijnt voor een prachtig effect zorgt. Je kan zo je eetervaring delen met de gasten naast – waarvoor je zelf kiest – zonder dat je in elkaars bord kijkt.  Er is op dit kleine oppervlak nagedacht over de tafelsetting om alsnog zakelijke en familiale privé gesprekken te voeren. 

Voor de gelegenheid was Sabine Goethals mee uitgenodigd als gast en maakte dan ook deze videoimpressie over het restaurant en de beleving van het menu met enkele mooie signatuur gerechten (zie verder) 

 

Locatie & Sfeer

Op slechts een steenworp afstand van het centrum van Brugge aan de Maalse Steenweg, ligt het karakteristieke hoekpand waarin restaurant Goffin huist.

Sta je voor de deur dan heb je er met groot geluk een parkeerplaats. Aan de gevel te zien, krijg je onmiddellijk een gevoel van ‘oh, hoe gezellig kan het hier straks worden’.

Je ontdekt in het interieur hoe klassieke charme moeiteloos samensmelt met een eigentijdse stijl. De authentieke elementen zoals de stenen vloer, grote ramen en de statige, met verse bloemen opgefleurde, schouw, weerspiegelen de Brugse sfeer, terwijl de bar, een zinvolle werkplek voor de gastvrouw, met zijn uitnodigende toog voor een warme, gezellige ambiance zorgt.

De kleurrijke kunst aan de muur waar je oog meteen op valt, is van de hand vanNico Van Dale  (Nicko )

Service & Bediening

De drijvende kracht achter restaurant Goffin is chef Timothy Goffin, die samen met zijn echtgenote Valerie Beloot de zaak runt. Het duo kiest er bewust voor om het restaurant kleinschalig te houden, waarbij Timothy de creatieve leiding in de keuken heeft en Valerie zorg draagt voor de bediening. Valerie is een opgeleid sommelier en weet de perfecte wijnen te matchen met elk gerecht, hier en daar zelfs verrassend nieuwe keuzes.  Bovendien kan ze o.i. haar klanten perfect lezen.

Valerie: “Heb je een wijnkenner vandoen, dan ga je uitgebreid uitleg geven, maar de meeste mensen zijn dat niet, hebben vertrouwen in je keuze en dan houd je je wijnverhaal kort en krachtig want het liefst willen die gasten de wijn snel proeven”.

In 2010 openden Valerie en Timonthy hun eigen restaurant, maar dit was niet hun eerste ervaring in de culinaire wereld. Timothy kan terugkijken op een indrukwekkende carrière, met werkervaring bij gerenommeerde restaurants zoals De Karmeliet***, Sans Cravate* en De Gouden Haerynck*. Vlak voordat hij aan zijn eigen avontuur begon, werkte hij als privékok voor een grootindustrieel. Deze rijke ervaring zie je terug in de keuken, waar diversiteit en het streven naar perfectie centraal staan.

Timothy is een ware smaakpurist die voortdurend zoekt naar de perfecte balans tussen smaken en texturen, wat resulteert in verrassende, verfijnde gerechten.

De chef steekt zijn trots op zijn sous-chef Paulina Iwicka, van oorsprong bio-ingenieur en van Poolse afkomst, niet onder stoelen of banken. Paulina vertoeft al enkele jaren in ons land, spreekt perfect Nederlands en voelt zich als een vis in het water in de keuken, naast de chef.

Timothy: “Zelden heb je het geluk dat iemand die bovendien niet echt een koksopleiding achter de rug heeft, zich eerst vrijwillig komt aandienen om te helpen in de keuken en bij te leren. Ik heb niet lang getwijfeld om Pauline een job aan te bieden. Nu leer ik ook van haar én de Poolse keuken. We zijn nu bezig met een typsich Pauline gerecht te ontwikkelen. Dat maakt het plezant en van ons beiden een heel sterk team in de keuken”.

Culinaire Beleving

Starters

Je kunt er niet meer onderuit vandaag de dag om ‘alcoholvrij’ aan te bieden.  We nemen, omdat we onze nieuwsgierigheid niet kunnen onderdrukken, met z’n allen, een alcoholvrije aperitief op basis van kers, niet te zoet en met een fris zuurtje.

Als we vragen naar de ingrediënten, lacht Valerie ons toe: “Met alle liefde, maar dit houden we geheim omdat we broeden op een plan…”. Dat doet ons vermoeden dat we straks deze alcoholvrije apero bij ons thuis kunnen drinken…

Daarbij het signatuur apero fingerfood: kroepoek op wijze van de chef met eekhoorntjesbrood, een kerstomaatje op een originele manier geserveerd, blijkt dit ook een geheimpje van de chef, dat zorgt voor een eerste smaakexplosie in de mond. Er is een krokantje van wortel met citroen, een tartaartje van steak en rode biet met een kwartelspiegeleitje en als laatste roggenvleugel in gelei met wat ui en een creme op basis van whisky.

Het desembrood, nog zo’n heerlijke makelij van de chef, wordt warm en vers uit de oven gereserveerd. We zijn helemaal opgewarmd voor wat volgt!

Voorgerechten

We proeven een gravelax van zalm met een gazpacho van tomaat, crème van burrata, kokkeltjes en tapenade van olijven en basilicum. Een mooi voorbeeld van pincetkeuken. We houden ervan om op ontdekking te gaan en proeven de frisheid én versheid van elk product. De wijn erbij geserveerd is een pittige Sylvaner druif uit Duitsland (monocepage).

Een tweede voorgerecht : de kabelbauw mooi opgebouwd met onderaan bouchot mossels, rissotto, venkel en karnemelk met een toefje Royal Belgian caviar platinum.  Prachtige combinatie van pure smaken. 

Het bijzondere aan de kabeljauw is dat die heel stevig oogt en zo mooi ultra wit aantoont. De chef vertelt ons dat dit prachtig stuk vis drie dagen zorgvuldig gedroogd, gezouten en aldus gerijpt wordt.

Valerie schenkt ons een witte wijn in uit de streek van Tarragonna, het Noorden van Spanje, opnieuw één monocepage van de macabeo druif:  een iets vollere wijn dan de vorige maar perfect in balans qua zuren.  Er zit aldus ook in de wijnkeuze een goeie opbouw.

Tussengerecht

Bij de kalfszwezerik heeft Valerie een verrassende witte Italiaanse Fiano di avellino DOCG – DOP bedacht, met een donkergele kleur, vol en rond.

Het gerecht smaakt subtiel gerookt omdat de kalfszwezeriken in de green egg (20 min. – 150 à 160°) gebakken worden op natte tabaksbladeren.  Verder hierbij hanenkam (girollen), krokante erwtjes, en sherry. Aan tafel worden we er even stil van en stellen vast hoe creatief hier met producten en technieken wordt omgegaan.

Hoofdgerecht

Bij de dunne lende van Hereford serveert Valerie een voortreffelijke Madiran, gemaakt van de tannatdruif. Leuk weetje: de naam van deze druif verwijst naar “tannines”!

Toch is deze tannat allesbehalve een ruwe krachtpatser. Integendeel, het gaat hier om een verfijnde, elegante versie, die subtiel samengaat met de rijke smaken van het gerecht.

Links van het bord een frisse groene salade met een romige Parmezaancrème, terwijl aan de rechterkant van het bord een cannelloni ligt, gevuld met tartaar van Hereford. Deze wordt vergezeld door Parmezaancrème, geroosterde pijnboompitten en een pittige toets van jalapeño. De aardappeltjes van Île de Noirmoutier, donkerder en zilter dan de Belgische variant, vormen een bijzondere smaaknuance. Bovenop het vlees liggen doorzichtige schijfjes van “pomme de terre cristallé” – een delicate bereiding die veel vakmanschap vraagt, maar die het gerecht een extra verfijnde textuur geeft.

De saus, op basis van gefermenteerde ansjovis en gegrilde groenten, brengt het geheel perfect samen en zorgt voor een diepe, hartige smaakervaring die lang blijft nazinderen.

 

Dessert

Een eerste dessert is een verfijnde creatie rond abrikoos, waarbij subtiele Marokkaanse kruiden de toon zetten. Daarbij komt een huisgemaakte amandelpraline, die een heerlijke romigheid toevoegt. De verrassende toets komt van een abrikozen-ketchup met curry, die een zoet-pikant evenwicht creëert.

De bouillon is een elegante blanc-manger, zijdezacht en altijd wit van kleur, geparfumeerd met kostbare arganolie. Deze olie, bekend als een van de duurste ter wereld, wordt met de hand geperst en kost tussen de 125 en 150 euro per liter. Naast haar culinaire waarde is arganolie ook geliefd in hoogwaardige verzorgingsproducten zoals shampoo en conditioner. Dit delicate gerecht wordt verder verrijkt met een speelse sorbet in calipostijl, met een subtiele geur van knoflook- en paprikapoeder, die onverwacht goed samengaat met de overige smaken.

Een 2de dessert bestaat uit een ravioli van ricotta en perzik, gemaakt van Brabantse ‘steenperzik’, vergezeld door geconfijte citroen en een verfijnde crème brûlée. De frisse perziksalade zorgt voor een lichte balans, terwijl de saus op basis van 3 Fonteinen geuze een licht zurige, sprankelende twist geeft. Als kroon op het werk is er een sorbet van dezelfde geuze, die het dessert een verrassend fris en speels einde geeft.

Correct Betaald

 

 

Het gastronomisch menu gaat van 3 gangen (enkel ’s middags) tot 6 gangen. Je betaalt 75€, 100€, 120€ tot 130€.

Wil je geen desssert maar houd je van kaas? Dan werkt Goffin samen met Kaasaffineurs Van Tricht 15€

bijpassende wijnen € 70
bob wijn € 45
bijpassende sappen €50

Dit zijn o.i. erg toegangelijke en aldus eerlijke prijzen voor wat je hier kunt eten. Daar staan Valerie & Timothy ook pal achter dat je met een eerlijk betaalbare sterkeuken veel verder komt!

Gouden Tip

Let aan tafel op het zilveren bestek waar Valerie erg trots op is. Ze gaat er dan ook heel zorgvoldig mee om  als ze de tafels aankleedt. Het zilveren bestek was ooit eigendom van de gerenommeerde Brugse hostellerie Het Pannenhuis.

Ja, we voelen ons eventjes ook koning(in) te rijk om met zilveren lepel, mes en volk te eten.  Het is ook een ode aan de familie Simoens die net geen 50 jaar het hotel in Brugge runden en maar genoodzaakt sloten in 2023.

Weet ook dat Goffin perfect gelegen is om daarna nog een mooie wandeling te maken in de stad. Even de Maalse steenweg oversteken en je bent waar je graag wilt zijn. Omgekeerd is dit ook het geval.

Wil je in Brugge logeren, dan geeft Goffin mooie tips:

Slotgedachte

Het restaurant heeft alles waar we persoonlijk fan van zijn: een huiselijke sfeer waar je je erg welkom voelt met een  beperkt aantal tafels. Geen lawaaihinder van de andere gasten. Alles draagt bij aan de intimiteit van de ervaring.

Tijdens onze ‘Gaan Eten’ op een donderdagmiddag, draaide het restaurant op 3 man, terwijl er toch 10 man aanwezig waren. Alles verliep vlotjes zonder te lange wachttijden.

De focus ligt hier duidelijk op seizoensgebonden producten en uitermate creatieve gerechten. De chef lijkt altijd bereid om zich te heruitvinden. Hij is o.i. terecht een cuisinier pur sang: hij beheerst vergeten technieken, is creatief en doet het op z’n eentje met de hulp van Pauline.

Sommelier en gastvrouw Valerie is erg begaan met het comfort van haar gasten. Ze wil iedereen een goed gevoel geven. Ze doet haar job zoals het moet, niet meer of minder.

Dankzij de uitmuntende prestaties heeft Goffin zowel een Michelinster als een score van 15/20 in Gault&Millau.

Het restaurant heeft een maximum capaciteit van 16 à 20 personen.

Wij vinden de prijzen in vergelijking met andere restaurants, zelfs zonder *, heel erg toegankelijk. Je voelt je helemaal niet ‘in het zak gezet’ want ja, tegenwoordig kunnen mensen (foodies) ook rekenen en tellen… Hoewel, laat ons die noeste arbeid toch maar niet vergeten wat hier bij elk gerecht zichtbaar én voelbaar is.

OPENINGSUREN

U bent welkom op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag.
Aankomst lunch:    12u tot 13u00
Aankomst diner:     19u tot 19u30

Wekelijkse sluitingsdagen op woensdag, zaterdag, zondag alsook op feestdagen.